Ett hårt slag mot narkotikamaffian

Spansk polis (Guardia Civil) har i slutet av augusti gjort ett historiskt stort narkotikatillslag i Algeciras i södra Spanien. Totalt omfattade beslaget 9,4 ton kokain som var förpackat i 1080 bananlådor i en kontainer som lastats i eucadorianska Machala, som är den största hamnen för bananexport.

Kokainpaketen var märkta med över trettio olika logotyper från kända företag som Tesla, Louis Vuitton, Tag Heuer, Hitler, hakkors. Företagen har naturligtvis inget med kokainet att göra utan polisen uppfattar att detta var “adresslappar” till respektive maffiaavdelning i Europa dit kokainleveransen var på väg.

Spanska tullen och polisen uppskattar att det kommer cirka 40 kontainrar i månaden med ”illegala” bananer, kontainrar som är blandade med de riktiga banankontainrarna.

Detta tillslag är det största beslaget hittills och anses vara ett förödande ekonomiskt bakslag för den globala kriminella smugglingen. Matematisk övning: marknadskostnaden för 1 g kokain i Europa är ungefär 65 amerikanska dollar och smuggelgodset omräknat – många nollor blir det.

bild.de, dn.se

Relaterade