Johan Bergendorff – 2023 års MediaDiplomand

Svensk förening för Beroendemedicins styrelse har efter genomgång och diskussion kring årets kandidater till föreningens MediaDiplom 2023 enhälligt utsett SVT-journalisten Johan Bergendorff.

Motivering:

Johan Bergendorff erhåller 2023 års MediaDiplom för sin gärning som en av Sveriges främsta vetenskapsjournalister och folkbildare. Han har tidigare på ett föredömligt sätt riktat uppmärksamheten mot nikotinberoende som ohälsofaktor. I Vetenskapsradions mini-serie Alkoholexperimenten har han nu med en smittsam nyfikenhet och ett tillgängligt tilltal presenterat forskning i den internationella frontlinjen som visar berusningssökandets evolutionära rötter och alkoholens effekter på nervsystemet, men även presenterar ett brukarperspektiv på ett sätt som berör.

Utdelning och närmare presentation sker i samband med föreningens årsmöte den 24 november och i skrift kommer presentationen i BULLETIN nr 1 2024.

Mer om Svensk förening för Beroendemedicins stipendier och utmärkelser finner du här på hemsidan under fliken Stipendier.

Relaterade