Amfetamin – en bortglömd drog?

Amfetamin är en europadrog när det gäller såväl produktion som användning. Det fastslår EMCDDA i en nyligen publicerad rapport. Trots att amfetamin i Europa är den vanligaste drogen näst kokain, så förbises oftast såväl drogen och problemen kring missbrukaren. Ser vi till länderna i norra (ex. Sverige och Finland) och östra Europa är cannabis den ledande drogen och härefter följer amfetamin. Amfetaminmissbruket har i Europa legat stabilt högt under senaste decenniet. Globalt sett är metamfetamin det stora amfetaminproblemet.
   Att producera amfetamin är billigt och kräver enkel utrustning såvida inte tillverkningen ska ske i stor skala. Största producentländerna för denna illegala syntetiska substans är Holland, Polen och Litauen, men det finns “fabriker” också i många andra europeiska länder.
   Tullen försöker hitta amfetamin som passerar över gränserna. Svensk tull gör flest tillslag i Europa tillsammans med Storbritannien och Tyskland, men de största beslagen volymmässigt görs i Turkiet, Holland och Storbritannien.
   Det finns anledning att uppmärksamma det även i Sverige omfattande amfetaminmissbruket, som vanligen tappas bort på bekostnad av fokus kring cannabis, heroin och kokain.

www.emcdda.org 

Relaterade