200 miljoner människor använder dagligen illegala droger

Enligt en utförlig artikel i The Lancet har författarna försökt göra en global uppskattning över missbruket av illegala droger. Den här refererade artikeln är den första av tre som följer upp en liknande serie rapporter som publicerades i samma tidskrift 1996.
   Det är ungefär 200 miljoner människor världen över som varje dag intar någon form av illegal drog. Ser vi det på individnivå med samma uppskattning som bakgrund, blir det att 1 av 20 individer mellan 15 och 64 år som dagligen missbrukar droger.
   Utbredningen av de olika illegala drogerna är olika. De flesta cannabismissbrukarna, amfetaministerna och met-amfetaministerna finns exempelvis i Oceanien (Australien och Nya Zeeland). Opiatmissbruket är fokuserat till mellanöstern och kokainet till USA. Detta i mycket grova tal för i verkligheten finns alla droger över hela världen. Intressant resultat är att storleken av missbruket av drogerna följer BNP, d.v.s. ju rikare nationen är, desto större är missbruket. Hälsokostnaderna för missbruk av illegala droger följer också i stort hälsokostnaderna för alkoholskador.
   Förutom hälsokostnader leder missbruket också till döden. Forskarna räknar med att illegala droger står för att årligen ta livet av 250 000 människor. Motsvarande för alkohol är 2,25 miljoner årligen och för tobak hela 5,1 miljoner.
Degenhardt L, et al. The Lancet 2012;379:55-70