Krafttag mot näthandel med droger

Regeringen föreslår i en proposition att krafttag ska tas mot framför allt näthandel med droger. Detta kommer att innebära att polis och tull kan beslagta substanser som man misstänker är farliga och att Folkhälsoinstitutet (och under vissa omständigheter även Läkemedelsverket) ska ha möjlighet att via nätet inhandla misstänkta substanser för att analysera och värdera produkten och på så vis påskynda narkotikaklassning.

   – Hittills har vi legat steget efter, säger minister Maria Larsson, med ny lagstiftning ska vi på allvar ta upp kampen mot nätdrogerna.

   I samma proposition kommer regeringen också att föreslå högre straff för dopningsbrott och att en ändring i narkotikakontrollagen så att myndigheten har möjlighet att hantera narkotika för industriellt ändamål, exempelvis GBL och 1,4-butandiol.

   Lagändringen föreslås träda ikraft den 1 april 2011.

Relaterade