Alkohol blir ett allt större problem för Storbritannien. Skottland har den högsta alkoholkonsumtionen i världen och enligt en ny forskningsrapport visar det sig att cirka 210 000 individer (mer än Uppsala stads invånarantal) kommer att i England och Wales gå en för tidig död till mötes under de närmaste 20 åren.
   Närmare 100 000 av dessa individer kommer att avlida till följd av leversjukdom orsakad av för hög alkoholkonsumtion. Andra dödsorsaker är hjärtsjukdom, stroke, cancer, olyckor, självmord mm.
   Det är inte bara de personliga tragedierna som får myndigheterna att reagera, kostnaderna för alkoholmissbruket kostar pengar: Storbritanniens hälsobudget tunnas årligen ut med 2,7 miljarder pund.
   WHO har räknat fram att det i världen som helhet dör 2,5 miljoner människor varje år till följd av skadlig alkoholkonsumtion.
   Vad kan man göra för att minska alkoholkonsumtionen på nationell nivå? FN har svar på detta enligt aktuell forskning: begränsning av tillgången är viktigast (systembolag!), alkoholreklam förbjuden och höjd alkoholskatt. Detta ska, enligt FN, ge en utomordentlig effekt ur ett hälsoperspektiv.
Källa: Reuter.

Relaterade