Forskargrupp: låg till måttlig alkoholkonsumtion är inte bra för hälsan

 
Harold Holder, USA; Frida Dangardt, Sverige; Sven Andréasson, Sverige och Tim Stockwell, Kanada. Foto: Sternebring

Svenska Läkaresällskapet och IOGT/NTO har för andra året i rad gett ut en sammanställning under samlingsnamnet ”Alkoholen och samhället”. I år samlades gruppen av internationella alkoholforskare för att genomlysa forskningen kring lågdoskonsumtion (Evidence about health effects of moderate alcohol consumption). Bakgrunden är att vi lever i daglig medial rapportering där budskapen växlar snabbt från presumtiva hälsoeffekter av ett glas vin till varningar för allvarliga medicinska konsekvenser för samma mängd.
   Rapporten summerar det vetenskapliga underlaget om effekterna av låg eller måttlig konsumtion av alkohol. De etablerade bevisen för att alkohol i låga doser har en positiv effekt på hjärt-kärl-sjukdom är svaga. Ny bevisning tyder på att de här sambanden är i själva verket är felaktiga. Det finns nu allt starkare skäl att tvivla på att låg till måttlig alkoholkonsumtion är bra för hälsan. 
   Professor Sven Andréasson om gränsen för icke skadlig konsumtion: 
   − Det finns ingen: att dricka alkohol är att ta en medveten risk, precis som för månget annat i vår värld. För alkohol gäller att dricka mindre är bättre
Läs hela rapporten: Alkoholen och samhället 2014: Effekter av lågdoskonsumtion av alkohol. En forskningsrapport från IOGT-NTO och Svenska Läkaresällskapet.

Relaterade