Narkotika eldadaes upp i Myanmar

Den Gyllene Triangeln

Myanmar eldade upp mängder av narkotika under Förenta Nationernas ”Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking” den 26 juni. Heroin, cannabis, metamfetamin, ketamin och tramadol till ett marknadsvärde på nästan 500 miljoner engelska pund gick upp i rök.

Eldningen var massiv i de tre stora städerna Yangon, Mandalay och Tauggyi.

Trots covid-19 med alla reserestriktioner har det gått att distribuera narkotikan i samma omfattning som före pandemin. Smugglingen från Den Gyllene Triangeln (Myanmar, Laos och Thailand) har i decennier varit ett centrum för en lukrativ narkotikahandel inriktad mot framför allt Sydostasien, Japan och Australien.

Myanmars bergsluttningar är täckta av vackra vallmoblommor. De svårtillgängliga områdena har varit ideala för såväl vallmoodling som olagliga laboratorier vid vilka man förädlar opium till tyngre droger via okontrollerad import av prekursorkemikalier som flödar in i landet från Kina.

The Straits Time, Sky News (210627)

Relaterade