Smaksatta e-cigaretter ett gissel

En stor studie omfattande nästan 1 500 individer som röker e-cigaretter visar att den smaksatta e-vätskan (framför allt mentolsmaken) i e-cigaretterna lockar till användning. Ett förbud mot smaksättning skulle sannolikt minska e-cigarettanvändningen hos unga.

 Nikotin är en mycket beroendeframkallande drog konstateras ännu en gång, nu i en forskningsrapport från KI, Stockholm. Författaren menar att det finns en risk att e-cigaretter kan vara en inkörsport till vanliga cigaretter, marijuana och andra droger.                   

I en artikel framhåller författarna: för att hindra unga individer från att börja använda tobak är det essentiellt att förbjuda smaksatta e-cigarettkapslar.

Sveriges regering försökte uppenbarligen ta intryck av information som ovanstående och lade fram en proposition den 23 maj 2022 om hårdare regler för nya nikotinprodukter. I förslaget låg ett förbud mot tillsatta e-vätskor som ger tydlig smak och doft. 

Svenska Riksdagen avslog några månader senare regeringens förslag om förbud mot smaktillsatta vätskor för e-cigaretter.

Vi har i Sverige fortfarande smaksatta e-cigaretter.

The BMJ 2029

https://doi.org/10.18332/tpc/150334

https://ki.se/en/research/how-dangerous-are-e-cigarettes

Relaterade