Attitydförändring i Sverige: restriktiv alkoholpolitik

SoRAD presenterade i slutet av februari en statistisk översikt över alkoholkonsumtionen i Sverige. Den visar på en för Sverige minskad totalkonsumtion, men det finns geografiska skillnader. Totalt har konsumtionen 2010 minskat med 13 procent jämfört med toppåret 2004. Minskningen har främst skett bland yngre, ingen förändring noteras bland äldre. Den allmänna minskningen beror, enligt SoRAD, på minskad egenimport och minskad smuggling. I ett totalperspektiv är dock alkoholkonsumtionen hög.

   Största mängden alkohol per invånare konsumeras i Stockholm medan man är mer återhållsam i de norrländska länen. Resandeinförseln har minskat rejält, men är fortfarande hög tillsammans med smuggling i Blekinge, Kronoberg och Halland. Anmärkningsvärt är att Skåne, som, med öresundsbron i åtanke, vanligen ses som ett högrisklän när det gäller alkohol och droger, inte utmärker sig beträffande införsel och smuggling.

   Jämfört med 2002 har det skett en rejäl attitydförändring i alkoholpolitiska frågor – i en mer restriktiv riktning. Stödet för att börja sälja vin i livsmedelshandeln minskade från 56 till 31 procent bland kvinnor och från 69 till 42 procent bland män.

Relaterade