50 000 kronor till Metadonmottagningen i Lund

Nordic Drugs Stora Pris 2012 på 50 000 kronor tilldelas Metadonmottagningen i Lund för projektet ”Interimbehandling för Opiatberoende patienter”, som på ett pragmatiskt och lovvärt sätt förbättrar patientens möjlighet att få läkemedelsassisterad behandling.
   Interimmottagningen i Lund startades i börja av mars 2011 i samarbete mellan Metadonmottagninen i Lund och Anders Håkansson, forskare vid Lunds Universitet, med syftet att minska dödligheten i kön till LARO-behandlingen i Lund.
   2010 stod 45 patienter i kö till LARO-behandling vid metadonmottagningen i Lund, och väntetiden uppskattades till ca. 2 år. Situationen blev ohållbar; det förekom dödsfall i kön, lidande som kunde förhindras, och mottagningen upplevde att arbetssättet borde effektiviseras.
   Utförlig presentation av projektet finns i Bulletin nr 1 2013 (kommer i mitten av februari). 

Foto: Metadonmottagningen i Lund. Foto: Sternebring