Spelreklam för 3,7 miljarder under 2020

Svenska spels oberoende forskningsråd höll sitt årliga möte under oktober månad. Temat var spelreklam med underrubriken Marknadsföring, prevention och genus i spelreklamen.

Den svenska spelmarknaden är en statligt reglerad verksamhet som hålls under uppsikt av konsumentverket som håller koll på måttfullheten i reklamen, åldersinformation mm, spelinspektionen har inom sitt ansvarsområde bonuserbjudanden, sponsring mm och folkhälsomyndigheten ser till att det finns en marknadsföring ur ett förebyggande perspektiv.

Det är framför allt inom nätspel och casino som de flesta spelarna finns. Det är stora pengar som omsätts. Det förstås när bara marknadsföringen under 2020 uppgick till 3,7 miljarder – i Sverige. Det finns en mängd marknadsföringsknep i den här penningstinna branschen, allt från utomhusreklam, direktreklam, sociala medier till influencers.

De flesta som spelar håller sig inom sina givna ekonomiska ramar, det är de som inte klarar detta utan riskerar att fastna i ett spelberoende som får såväl ekonomiska som sociala konsekvenser. Aktuell siffra är att det är 3 procent av spelarna som omsätter 50 procent. Idag räknar vi med ungefär 45 000 spelberoende.

Relaterade