Tullverket varnar för farligt cannabisgodis

Tullverket har sedan i höstas gjort ett ökat antal beslag av försändelser med cannabisgodis av betydligt farligare slag än tidigare. Nu har den kriminella verksamheten gått över till godis som innehåller den narkotikaklassade syntetiska cannabinoiden 5F-EDMB-PICA, samma typ som finns i Spice och som 2014-16 förorsakade flera allvarliga förgiftninar och även dödsfall.

Den här godisen är extra farlig eftersom den varken luktar eller smakar annorlunda än icke preparerad godis. I Kanada, Irland och Storbritannien har myndigheterna varnat barn och ungdomar från att äta cannabisgodis efter flera fall av allvarliga förgiftningar.

Cannabiseffekten är dessutom fördröjd jämfört med inhalation via rökning. Det finns då risk för överdos om man fortsätter intaget i tron att effekten inte var så stor. I själva verket är styrkan på de syntetiska cannibinoiderna rejält varierande, från 2 till 100 gånger starkare än vanligt THC.
tullverket.se

Relaterade