Enormt beslag av fentanyl i USA

Under 2022 har DEA (Drug Enforcement Administration) i USA beslagtagit mer än 4 500 kg fentanylpulver. Den statliga organisationens laboratorium uppskattar att detta motsvarar 379 miljoner potentiellt dödliga doser av substansen. I USA beräknas det finnas 329 miljoner invånare.

Det vill säga att beslaget av fentanyl 2022 skulle räcka för att döda hela nationens invånare.

DEA menar att fentanyl nu är den dödligaste drogen i landet. Den är 50 gånger starkare än heroin och kraftigt beroendeframkallande.

Största delen av den i USA förekommande fentanylen kommer från Mexiko och framför allt två karteller som DEA med högsta prioritet fokuserar på i ett försök att minimera införseln. Fentanyl produceras i hemliga laboratorier i Mexiko men kemikalierna lär komma från Kina.

dea.org

Relaterade