Kokainsmugglingen till storhamnarna i Europa fortsätter öka

Den holländska tullen tog 60 000 kilo kokain under 2023. Det är 9 000 kilo mer än föregående år. Största beslagen var i den enorma hamnen i Rotterdam men också i den mindre i Vlissingen. En ökad smuggling har också skett via flyget. Här sågs i Nederländerna en ökning från 1 300 kilo till 2250 kilo.

Det var inte lika stor ökning av smugglingen i Belgien (Antwerpen). Här beslagtogs 116 000 kilo kokain under 2023 jämfört med 109 000 kilo året före.

De båda länderna har det hårdaste trycket för smuggling av droger via den gigantiska kontainertrafiken från framför allt Latinamerika. Sedan en tid tillbaka samarbetar de båda ländernas tull och polis framgångsrikt och nu även tillsammans med tull i Brasilien, Panama, Costa Rica och inte minst Ecuador som sannolikt är det land som via sin hamn förser Europa med mest kokain. Under förra året togs största beslaget i en kylkontainer som skeppades från Ecuador via Panama till Rotterdam. I kontainern fann man 8 000 kilo kokain.

Det är inte bara själva godset som tull och polis letar efter utan även utövarna, mottagarna och distributörerna. Under januari blev ett tillslag mot den kriminella verksamheten i Bryssel ett kap för polisen: 22 personer greps, inklusive tre poliser(!). Det var en planerad rejäl transport av kokain till Storbritannien via helikoptrar som stoppades.

https://www.government.nl

Relaterade