Den mystiska japanska drinken

En mycket vanlig alkoholhaltig dryck i Japan är chu-hai (eller chu-hi). Den har sannolikt fått ett uppsving i landet, denna blandade dryck som kallas för ”den mystiska”.

Så speciellt mystisk är den inte. Det är idag en färdigblandad dryck som dock har en lång japansk historia som började efter andra världskriget. Det var ont om alkohol och den var dyr. Då introducerades denna mixtur med billig alkohol som blandades med potatis, socker och bovete. Den tillblandades med fördel hemma i det japanska köket. För att lättare få blandningen drickbar tillsatte användaren sodavatten, te, honung eller liknande.

Idag köpes chu-hai industriellt färdigblandad i vanliga läsk-öl-burkar och det finns många smaker att välja mellan. Alkoholhalten varierar mellan 3 och 9 volymprocent.

En färsk undersökning visar att den starkare varianten börjar bli ett problem med riskkonsumtion och ävenledes del i beroendeutveckling för storanvändarna. Det är en partydrog som är billigare än öl, som trots allt är den i Japan vanligaste alkoholhaltiga drycken.

Chu-hai har gjort debut utanför Japan, framför allt i Taiwan och Australien med stort utbud inom näthandeln.

Alc Clin Exp Res, livejapan.com, japanesefoodguide.com

Relaterade