Tullverket klandrar Helsinborgs hamn

Vid en pressträff i slutet av maj konstaterar Erik Friberg vid Tullverkets kriminalavdelning syd att det är alldeles för lätt för ligorna att ta sig in i Helsingborgs hamn och vittja containrar som gömmer kokain. Hamnen har blivit ett nav för smuggling av kokain till andra länder i Europa, förutom Sverige. Nästan ingen kriminell har gripits och en orsak är hamnens säkerhetsbrister.

Mellan januari och maj har Tullverket beslagtagit 870 kilo kokain i den skånska hamnen. Det är mer kokain än beslaget i hela landet under 2022. Tullverket driver utredningar i fall där kokain är på väg till Helsingborg men beslagtagits i andra hamnar. Då handlar det om 1,4 ton kokain som beslagtagits sedan september 2022. Det handlar om miljardbelopp som den organiserade brottsligheten tjänar på kokainmarknaden.

Tullverket Publicerad: 2023-05-26

Relaterade