Vinvanorna i Frankrike håller på att drastiskt förändras

Vinkonsumtionen i Frankrike har drastiskt minskat under de senaste decennierna. Det konstateras i den senaste officiella undersökningen som Ipsos gjort på uppdrag av FranceAgriMer (CNIV). Undersökningarna görs vart femte år. Årets undersökning gäller konsumtionen år 2022 och individer över 18 år.

Jämfört med undersökningen 1960 har konsumtionen fram till 2022 minskat med hela 70 procent! Minskningen från 2015 till 2022 är sju procent. Det är således en kontinuerlig minskning och nu är det endast 11 procent som nästintill dagligen dricker vin. 1980 var det 50 procent. Idag är vi på milsvitt avstånd från tiderna då praktiskt taget en hel nation slutade dagen på ett absintkafé (l’heure vert – den gröna timmen).

Att fransosen har ett glas vin i ena handen och en baguett i den andra stämmer inte (möjligen baguetten). Förändringen tillskrivs framför allt den yngre generationens vanor jämfört med den äldre.

Det framkommer av senaste undersökningen att 37 procent dricker inte vin. I denna siffra inkluderas dock 7 procent som tar ett glas vin (eller två) någon gång under året i samband med en högtid (jul, nyår, födelsedag eller liknande). Det är samma 37-procentsnivå på icke-konsumenterna sedan 2010. Majoriteten av fransmännen dricker inte vin dagligen, men lite då och då, vanligen i samband med en måltid. I denna konsumtion ingår ibland en aperitif som består av ett glas vitt eller rosé.

Den franska konsumtionsminskning är inte unik. Det är den allmänna globala tendensen att vindrickande minskar. Den internationella branschorganisationen OIV konstaterar att 2023 har den lägsta konsumtionsnivån sedan 1961. Organisationen tillskriver framför allt de extrema väderhändelser som drabbat vingårdarna.

Rapport från franska jordbruksministeriet (december 2023).

Relaterade