Rattfylleri – men frikänd. Alkoholen producerad i tarmen.

I Belgien har en man stoppats av polis och befunnits inneha alkohol i blodet. Han blev därför anhållen för rattfylleri. Han förnekade bestämt att han druckit alkohol. Han uppvisade heller inga symtom på att vara alkoholpåverkad.

Tre oberoende läkare konstaterade slutligen att han led av sjukdomen auto-brewery syndrome (ABS). I sjukdomsbilden ingår att alkohol produceras men upplevs inte ha samma effekt som den oralt inmundigade. Mannen blev naturligtvis i rätten frikänd.

ABS utvecklas om det redan finns andra tarmrelaterade sjukdomar och hamnar inom diagnostiska systemet ICD10 som ett ospecificerat autoinflammatoriskt syndrom. Det är en sällsynt förekommande sjukdomsbild som utvecklas genom jäsning (bakterier eller svamp) av kolhydrater från kosten.

The Guardian 240422

Relaterade