Cannabis på recept

Allt talar för att cannabis på recept blir verklighet i Sverige. Indikationen är multipel skleros (MS). Läkemedelsverket har nu en genomgång av ansökan om munsprej med cannabissubstans som lindrar symtomen vid MS. Enligt forskningsresultaten kommer patienten inte att bli påverkad (ingen ruseffekt) av medicineringen,
   Cannabis har i årtusenden varit i folkmedicinens tjänst. Hampafrön har i kinesisk örtläkekonst använts som laxativum och febernedsättande, oljan från fröna var ett antiseptikum som läkte öppna sår. Denna ansågs lindra hosta, användas som smärtstillande. Hampa i olika former har genom åren använts som lindrare eller botare för diarré, astma, hemorroider, diabetes, anemi, rabies, elefantiasis, ormbett…
   En legal användning av cannabis är dock inget nytt. I olika former och begränsningar tillåts cannabis i bl.a. Australien, Storbritannien, Belgien, Italien, Holland, Katalonien, Kanada, USA. Holland blev det första landet i världen som tillät apoteken distribuera cannabis för medicinskt bruk.
   Legaliseringen på medicinska grunder får inte tolkas som att cannabis är en harmlös drog. Cannabis riskerar att utlösa akuta hjärtsjukdomar, både hjärtinfarkt med dödlig utgång och stroke/TIA-attacker hos unga har under senare år rapporterats. Enligt Ramströms litteraturgenomgång (Folkhälsoinstitutet 2009)  har också fokus riktats på den 1960 upptäckta cannabisarteriten, som i princip varit bortglömd under de senaste decennierna.

Relaterade